Minska utgifter, sparkvot, effektivisera

  • Välkommen till nya (moderna) Prat om pengar! Alla åsikter är välkomna och alla typer av investeringar.

    Som gäst kan du både posta nya trådar och svar, utan att behöva registrera dig.

Trendsökaren

Medlem
1 Juni 2019
48
5
8
Vi är pensionärer. Jag gick tidigare i pension enligt den plan jag hade då. Hustrun är äldre. Men vi ännu så länge lite sidoinkomster.
Jag har lagt ner lite tid på att på olika sätt få ner kostnader utan att minska livskvalitén.

Om man snabbt skall få ihop sitt första kapital måste man nog försöka begränsa utgifterna. Nu är vi ju pensionärer vilket gör att man nu söker leva hållbart även ekonomiskt. Vårt överskott plus tidigare sparande går mestadels till att utveckla och renovera vårt sommarhus/Torpet som ligger i Bohuslän. Men också till annat.

Kommer att skriva ett antal exempel hur vi gjort för att minska kostnadsmassan. Inga dramatiska tips. Du som eventuellt läser kan skriva hur du gör i ditt vardagsliv för att klokt få ner kostnader eller lämna andra kommentarer.
...................

Digitaliseringen av våra liv fortgår ständigt vilket vi som äldre tycker är lite kämpigt.

Vi delar HBO och Netflix med vår dotter. Hon säger att man kan titta två samtidigt. Så här delar vi inte med fler.


Hustrun och jag har sedan ett år ett familjeabonnemang på Telia tidigare innehållande 20 GB per månad. I abonnemanget så har vi också ett extra SIM-kort som vi använder till en router för Wi-fi på Torpet. Det extra SIM-kortet kostar oss 49 kr/månaden. Vi var nöjda tills vi i sommar fann att vi snabbt körde slut på surfen. Köpte 10 GB extra men det var en kort glädje.

Vad göra? Öka till 30 GB eller ta ett obegränsat abonnemang med totalt fri surf, fria samtal och fria sms? Vi tog det med obegränsat surf eftersom vi efter sommaren eventuellt kan backa tillbaka till grundabonnemanget som är på 20 GB.

Lyckades dock omregistrera hustrun som ny familjemedlem till kampanjpriset 89 kr/månaden i ett år. Detta gör nu att kostnaden första året ungefär blir detsamma som tidigare.

Men nu vidare. Enligt Telia kan den som ansluter sig till ett familjeabonnemang också vara en vän. Så nu skall vi med en gammal vän besöka en fysisk affär för att han skall ansluta sig till vårt familjeabonnemang. Vi får nu se hur detta går.

Då blir kostnaden för varje abonnemang 256 kr/månaden för obegränsat surf, samtal och sms. Detta under första året sedan ökar kostnaden med 65 kr/mån. Tillkommer sedan kostnaden för extra SIM-kort.

Om vi kan göra så minskas allas kostnader plus att vi har fri surf vilket ju blir bra specielltnär vi är i sommarhuset.
Efter första besöket i butiken så fick vi också 500 kr att köpa för. Eftersom vi planerat att köpa en Apple-tv 4k så blev det ett bidrag till en sådan.


Om detta går att förstå?

Om man är utomlands kan man fritt använda 40 GB per månad såsom vi förstått saken.
 
Senast ändrad:

Trendsökaren

Medlem
1 Juni 2019
48
5
8
Min hustru är några år äldre så jag hade planen att kunna gå i pension något tidigare. Nu fortsatte hustrun arbeta:oops: så jag drog något år på saken.

Men det finns de som gjort och gör större insatser än vi någonsin gjort för att få ekonomisk frihet genom att ha låga kostnader och placera pengarna intelligent.

Nu är vi pensionärer och försöker/måste vara ekonomiskt oberoende.

Men det finns svenska representanter som Farbror Fri för hur man blir ekonomiskt oberoende snabbt. I USA verkar detta kallas FIRE.

Jag är dock själv ingen värdig representant helt för en sådan här mera uttalad strategi, men kan vara intressant att fundera över sin egen livstil och pengar.

 

Trendsökaren

Medlem
1 Juni 2019
48
5
8
Försäkringar?

Efter genomgång i år av försäkringarna så visade det sig att vi hade noll koll.

Har sedan gammal vana en billig fritidshusförsäkring hos ett lokalt försäkringsbolag.

Nu skulle jag pröva om det skulle bli billigare att försäkra bilen där. Men det visade sig att de bara försäkrade fastigheter och båtar.

Jag började dock läsa mina försäkringsvillkor och förstod att man fick rabatt om ingen under 25 år körde bilen. Så visst ringde jag och fick detta.

Sedan ställde jag frågan om rabatten försäkringsbolag ger när man har flera försäkringar i samma bolag. Svaret jag fick förvånade mig
- Din hemförsäkring ger ingen förmånsrabatt.

Så jag fick omregistrera min hemförsäkring och ta en ny.

Men summa summariska så blev försäkringarna ca 20 % billigare vill jag minnas.

..............
Hur har det kunnat vara så. Min uppfattning är att jag /vi haft bättre koll i våra arbeten/uppdrag än privat.

Ett tag var jag ordförande i vår bostadsrättsförening och sanerade då ekonomin kraftigt. 100 % koll på detta men uppenbarligen inte helt inom det privata.

Samtidigt är det bra.att inte försöka vara perfekt.
 
Senast ändrad:
  • Like
Reactions: Per

Trendsökaren

Medlem
1 Juni 2019
48
5
8
Jag var tillsammans med av mina bästa vänner 76 år inne i en Teliabutik för att göra honom till familjemedlem. Förvirrande samtal för att reda ut vad det är han har i form av mobilabonnemang och internetuppkopplingar. Men säljaren kunde titta i systemet och se att han hade två SIM-kort och ett mobilabonnemang. Totalt minskade hans kostnader med 200 kr/mån. Våra månatliga kostnader minskade genom delningen med 166 kr. Inga livsavgörande kostnadsminskningar men .....

Sedan kan man fortsätta dela om man vill men får se hur långt vi driver denna sak.

.......

Kommer dock erbjuda en delning av vår digitala prenumeration av SvD till samma vän. Han har DN och tre dagar i form av papperstidning. SvD har möjlighet av 5 delningar till familjemedlemmar. Möjligtvis inte helt inom regelsystemet.

........

I ett förändrings-, besparings- eller utvecklingsarbete kan man betona att plocka de nederst hängande frukterna först. Det kan innebära att man gör de saker som inte kostar något först.

Jag brukar betona tidsaspekten. Alltså att om man skall genomföra besparingar så skall man genomföra de enkla och billiga åtgärderna snabbt. I skarpa lägen skall man självklart vara snabb i allt.
 

Trendsökaren

Medlem
1 Juni 2019
48
5
8
Strax efter att jag flyttat in i vår lägenhet i stan så kom jag in i styrelsen och sedan blev jag mot min egentliga önskemål ordförande. Bostadsrättsföreningen var hyggligt dåligt skött gällande ekonomin. Man hade inga idéer om hur man skulle utveckla föreningen och ekonomin samt därmed heller ingen tanke om tid. Amorteringar var låga, lånen höga samt absolut inget överskott. När jag vid ett av de första tillfällena föreslog en sak för att undvika den årliga höjningen så blev svaret att Man ändå måste höja nästa år.

Fast vi bodde just i den lägenhet som vi ville bo i.

.............
Så hur skulle jag hantera situationen när den i dubbel mening gamle ordförande stack. Snabb genomgång av alla fakturor samt översyn över sparandet. Det fanns onödigt stor likviditet och några miljoner på dåliga konton. Snabbt en extra amortering.

Översyn av sophämtningen var också något av den första åtgärden. Jag orkade inte göra en fullständig upphandling.så ringde Allfrakt som jag visste var billiga. Kommunen har monopol på brännbart och komposterbart men resten kan vem som helst utföra.

Vi sparade ca 40 % med resultatet att vi hade kärl för papper, kartong, plast, ofärgat/färgat glas, deponi, batterier, olika sorters lampor samt kommunens komposterbart och brännbart.

En snabb översyn av enkla åtgärder för att spara fastighetsel, uppsägning av kontorstelefon samt att man betalde för tre onödiga tv-abonnemang m m.

Inget hade kostat något men föreningen gick nu redan på hyggligt på plus.
.........

Senare blev upphandling av långivare städning, gräsklippning, snöskottning o s v. Allt förvandlades till extra amorteringar. Vissa investeringar i energisparande.
..........

Privat på torpet så odlar jag ju lite potatis, tomater m m och därför så har jag egen kompost vilket blir något billigare för sophämtningen.. Det finns även möjlighet att dela kärl med grannar vilket vi ju inte gör ännu.
 

Trendsökaren

Medlem
1 Juni 2019
48
5
8
Går det att dra igång gamla PoP igen?

Det behövs faktiskt sådana som skriver, kommenterar, analyserar, diskuterar för att det skall lyckas. Det finns trots allt några besökare här så varför inte ge uttryck för dina funderingar.

Hur ser du på att byta/dela saker med varandra? Du kanske delar grejer? Vad är i så fall dina erfarenheter?

Just nu delar vi bara digitala resurser med andra, typ Spotify, Netflix, HBO och ett familjeabonnemang hos Telia. Detta mest med våra vuxna barn samt numera med en gammal vän. 
Senast ändrad:

Trendsökaren

Medlem
1 Juni 2019
48
5
8
Har tidigare mött och använt begreppet ”Run to failure”. Alltså man slutar att ha ett förebyggande underhåll genom att låter delar av ett större system gå sönder för att då reparera delen. Ibland kan detta kanske vara ett ekonomiskt klokt sätt speciellt gällande mindre saker. Man köper väl en borrmaskinnär den går sönder men om man driver exempelvis ett fjärrvärmenät så kan man ju börja leva farligt, typ.

Här en film kring begreppet.


Ibland händer det att utrustningen har tjänat ut ent ekonomiskt genom att det finns bättre alternativ rent ekonomiskt.
 
Senast ändrad:

Trendsökaren

Medlem
1 Juni 2019
48
5
8
Idag är det inte ekonomiskt att vänta att byta den gamla typen av glödlampor, lågenergilampor och lysrör till LED-lampor tills de går sönder.

Så själv har jag bytt de som rent tekniskt går att byta. Ibland fungerar inte ledlampor/ledlysrör i den gamla armaturen.

Ett annat exempel:
I min bostadsrättsförening förstår man inte riktigt detta fullt ut. Man tenderar att byta när exempelvis lamporna/lysrören går sönder. Men kanske också gäller den mesta av utrustningen typ i tvättstugan. Man repararerar och reparerar.

............

För drygt två år sedan förbrukade vi ca 14500 kWh årligen i lägenheten och sommarhus. Sista året har vi förbrukat ca 9500 trots att vi är hemma mera, lagar mera mat, bakar o s v.

Det vi gjort är:

- konsekvent byt till LED-lampor där det går. I sommarhuset bytte vi i våras.

- bytte i höstas en tio år gammal värmepump till en ny. Med den nya kan vi sänka temperaturen till 12 grader när vi inte är där. Den gamla hade börjat väsnas samt kunde bara sänkas till 18 grader. Men möjligt att den fungerat en tid till.

- installerade en temperaturstyrd utegivare för den utrustning som skyddar rör och vattenpump. Eftersom vi har en Bouslänsk bergstomt går vattenförening ytligt och de skyddas av en värmekabel. Pumprummet har också ett litet elektriskt värmeelement.

...........

I Torpet använder jag kyla när vi tycker det behövs. Den nya värmepumpen är säkert och förhoppningsvis effektivare så vi kanske efter sommaren ser att sista årets förbrukning blir omkring 9000 kWh.

...............

Om man är orolig för flimrande ledlampor så kan man titta i denna hemsida efter ledlampor som inte flimrar.

 
Senast ändrad:

Trendsökaren

Medlem
1 Juni 2019
48
5
8
Det kanske inte behövs forum längre. Själv är jag faktiskt inte med i Facebook, Instagram eller Tvitter. Så jag är väl den siste som skriver på sådana här forum.

Tidigare klistrade jag in en video om FIRE. Därför möjligtvis passande att länka till en diskussion kring fördelar och nackdelar kring FIRE. Det kanske är en lite lång text.

Här videon:

Varför inte själv skriva några tankar!!! Eller var du befinner dig mellan att spara, leva effektivt, tjäna inkomst/pension och hur du konsumerar.

.................

Vår självpåtagna akkileshäl gällande fasta utgifter är månadsavgiften för bostadsrätten inklusive garage. Vi äter och dricker också antagligen åt det dyra hållet men söker att begränsa kostnaderna genom att numera handla mera på Lidl. Våra lån är låga. Vi använder minst avkastningen av vårt kapital till att renovera och utveckla Torpet. Nu måste vi göra en omfattande renovering av skorstenen. Köpt en Kamadogrill i budgetvariant. Vi kommer dock att möjligtvis sälja vår snipa.

Tidigare har vi byggt ut ett rum, bytt tak, fönster, panel, byggt liten vedbod och en altan samt installerat eltoalett m m. Nu håller vi på att tapetsera vårt eget lilla sovrum.

Vi har barn-barn och just nu är det 7 personer som sover här i Torpet så jag har som plan att bygga ett mindre Attefallshus samt bygga ut kök samt få till en bättre anläggning för avloppet.

...................

Antalet som har så kallade anvisningsavtal är sjunkande men det finns fortfarande elköpaare som gör en onödigt dålig affär. Alltså personer som inte aktivt gör ett val får ett så kallat anvisningsavtal som väl oftast är dyra.

Det man betalar för el består ju av två saker dels för nätet och dels för själva elen. Båda består oftast av både rörliga och fasta kostnader.

Det finns säkert de som byter elleverantör årligen vilket nog kan vara lönsamt. Jag gör inte så, men jag har ändå avtalat bort de fasta avgifterna hos min elleverantör. De flesta elleverantörer har normalt en fast månatlig liten avgift. Jag uppfattar den som förhandlingsbar. Så nu har jag ingen fast avgift varken på Torpet eller lägenheten. Ingen dramatisk kostnadsminskning men ca 100 kr per månad inklusive moms.
 
Senast ändrad:

Trendsökaren

Medlem
1 Juni 2019
48
5
8
Spara vatten kan vara ett sätt att försöka minska kostnader. I vår bostadsrättsförening så har vi haft olika projekt för att minska kostnaderna. Ett varat vi erbjöd ett byte av strålsamlare i lägenheterna. Det är den del av kranen som sitter längst ut och som blandar in luft i vattenstrålen. På sommarhuset har jag dock inte gjort det ännu. Finns nog billig på typ Biltemas.
 

Trendsökaren

Medlem
1 Juni 2019
48
5
8
Varit inne i stan på eftermiddagen. Körde förbi Bauhaus och köpte ett par gångjärn samt två perlatorer/strålsamlare till Torpet. En med utanpåliggande gänga till handfatet och med gängan på insidan till kökskranen.

De anger att man sparar 60 % av vattnet. Båda har flödet 5 liter per minut. Men hur mycket man spararper minut beror ju vilket flöde kranen har från början. Om man vill prova vilket flöde en kran har använder man ett litermått och mäter under 1 minut.

På Torpet är det viktigt att försöka spara på varmvattnet. Varmvattenberedaren är bara på 30 liter och i helgen har vi varit 5 vuxna och två barn här. Det gäller att inte vara sist och få duscha kallt.


I många kommuner har det uppstått brist på grundvatten som drabbat det kommunala vattnet och enskilda brunnar m m. Därför gör man kampanjer med tips och råd på vattensparande sätt.

På Torpet har vi en djupborrad brunn som dock inte drabbats ännu. Men det är inte otänkbart,så som jag förstår saken. Det byggs mera hus och man dikar ut så att tomterna blir torrare men det blir också mindre ytvatten som då blir grundvatten. Här om vattenproblematiken i kustnära områden.


 
Senast ändrad:

Trendsökaren

Medlem
1 Juni 2019
48
5
8
I all ekonomisk aktivitet finns det en psykologisk, känslomässig och social sida. För att få ett eget kapital krävs det ett överskott både på samhällsnivå och på individnivå. Vi har själva aldrig haft extrema sparkvoter men ändå sparat samt varit lite försiktiga hur vi lånat.Hur viljan påverkar vår förmåga har studerats bl a i Marsmallowsexperimentet 
Senast ändrad:

Trendsökaren

Medlem
1 Juni 2019
48
5
8
Upptäckte, till min förvåning, att vi har en återkommande räkning med fakturaavgift på 49 kr. Trodde att vi gått igenom alla räkningar men missat detta. Det är dock lätt avhjälpt att beställa autogiro vilket kan göras digitalt. Inget livsavgörande men en totalt onödig kostnad.

Vårt syfte med aktuellt försök att minska onödiga kostnader är väl att behöva använda så lite av vårt sparande när vi renoverar och bygger ut Torpet.

............
Större påverkan på livet och ekonomin är själva boendet. Olika personer/par verkar göra olika val i samband med pensionering och åldrandet. Ett sådant val är kring bostäder och eventuella sommarboende. Vi sålde, efter att barnen flyttat ut, ett hus och köpte en lägenhet och ett sommarhus. Kostnaderna ökade men vi ville skapa större närhet till både stad och natur. Men både kanske inte är det sista boendet.

En ensamboende äldre vän har just sålt sitt sommarhus och är på väg att sälja sin lägenhet och köpt en bostadsrätt i markplan.


...............

Det finns självklart en miljöaspekt med att försöka minska förbrukningen av vissa saker. Man bör dock observera att minskade kostnader leder till ökad köpkraft, investeringar och sparande. Det är hur den totala konsumtionen görs som avgör vår påverkan på miljön.
 

Trendsökaren

Medlem
1 Juni 2019
48
5
8
Sparkvot?

Hur räknar man på sparkvot. Hur tänker ni?

Skall sparkvoten räknas på hur stor andel av lönen som man sparar eller skall den räknas inklusive utdelningar och värdeökningar på aktier/räntesparande.

Här en video med Onkel Tom. Det som tillförs är ett resonemang om bundet respektive fritt kapital. Bundet kapital är exempelvis tillgångar i hus/lägenheter. Fritt kapital är exempelvis aktier/fonder. Enligt Onkel Tom är det fria kapitel som gör en ekonomiskt oberoende.

 

Trendsökaren

Medlem
1 Juni 2019
48
5
8
När man blir äldre sker många ändringar. Vänner blir sjuka, till och med dör. En kamrat har nu fått cancer en annan har fått goda testvärden efter en cancerbehandling. Min far blev 93 år.

...............

Vad hinner man och vad vill man göra. På grund av vår hund är kanske inte kajak numera ett riktigt alternativ. Men möjligt ändå eftersom vi har en större dubbelkajak där hunden mycket väl skulle få plats. Kanske prova detta.

Vår snipa kommer vi antagligen sälja. Den har inga större kostnader eftersom jag har gratis båtplats. Vi betalar dock för vinterförvaring, upp och nertagning, mindre reparationer, lite diesel, bottenfärg m m. Men märkligt nog hinner vi inte eller vad det nu är. Hustrun hoppar inte heller i land gärna.

Så lite bättre fokus eller vad man kan kalla detta. Man har kanske en tendens att äga för mycket och vilja för mycket. Detblir kanske till slut för mycket.

Vet inte om jag hittar någon lämplig video, kanske denna?

............
 
Senast ändrad:

Trendsökaren

Medlem
1 Juni 2019
48
5
8
Det finns lite läsare av detta fora det behövs nu fler som skriver. Snart kommer jag få soppatorsk. Så varför inte skriva och kommentera själv.
.................

Ett sätt att spara är göra inköpen något billigare. Det är stor skillnad på hur mina barn och speciellt hur jag handlar. Min digitala utveckling är så att säga kraftigt försenad. Våra vuxna barn köper mer på nätet än vad vi gör.

Nu har jag dock köpt en begagnad Apple-tv modell 4. Denna skall användas i sommarhuset och modellen med 4 k skall till lägenheten. Modell 4 och 4 k har samma gränssnitt och samma fjärrkontroll vilket känns som nödvändigt på grund av den mänskliga faktorn.
..
 
Senast ändrad:

Trendsökaren

Medlem
1 Juni 2019
48
5
8
Håller nu på att göra ordning vår snipa för att säljas. Tillsammans med en vän har jag gått gått igenom kylsystemet i motorn. Så gammal som man är så har jag mestadels verktyg med sladd. Åkte därför till grannön och deras lokala Ullared som här heter Göksäter. Hittar en laddbar borrmaskin för lite mer än 600 kr med fem års garanti. Nu är det väl inte säkert att det lönar sig på sikt att köpa budget. Men jag köper oftast budgetverktyg och billiga småmaskiner.

Varit inne på fastlandet och köpt rostfria skruvar för att skruva fast några fästen till kapellet. Så nu skall sådana fästas.

Hur långt skall man driva ett budgettänk. Här en som gått in fullt in och gör en dygd av, som det verkar, upplevd nödvändighet.

 
Senast ändrad:

Trendsökaren

Medlem
1 Juni 2019
48
5
8
Bil kostar. Själv kör jag just nu en Audi diesel. Min strategi gällande bil har varit att köpa begagnat och undvika törstiga och mera kraftfulla motorer. Innan Audi:nhar jag kört några BMW fast med de mindre motorerna. Har bedömt att kostnaderna för service och reparationer riskerar öka med de 6-cylindriga modellerna plus högre bränsleförbrukning.

Jag lånar till bilen med med någon bostad som säkerhet men ser samtidigt till att amorteringen blir realistisk.

I princip har jag stegvis slutat göra något själv gällande bilen. De sista åren har jag börjat använda mig av Autobutler för att boka reparationer och service. Man får i bästa fall tre anbud från olika verkstäder. Åtminstone jag har varit nöjd. Tidigare hade jag en verkstad som jag var nöjd med fast de flyttade och koncentrerade sig på däck.

Sist fick jag dock inga anbud från Autobutler och vände mig därför till en märkesverkstad. Nöjd även då men tycker att det blev något dyrt. Behöver byta däck senare i sommar. Blir säkert något billigare alternativ som jag redan har diskuterat med ”min” däckverkstad.

Har vinterförvaring på däcken. Jag har någon ambition att söka rensa i lägenhetens källarförråd får att få utrymme för däcken.

Jag tankar för närvarande diesel med hög inblandning av HVO (45 %). Den kostar ca 30 öre mer per liter än standarddieseln.

Kan det vara så att vi har en tendens att underskatta kostnaderna för bilen vi äger?

Det finns andra strategier. Dottern har ingen bil alls fast hon arbetar med motorutveckling. Sonen leasar. Min syster med man äger ingen bil utan hyr när de behöver som exempelvis på sommaren. De slipper därmed både kostnader för bil att också hyra garageplats för ca 1000 kr/mån.

.........
Översikt kostnader för olika bilar:
 
Senast ändrad:

Trendsökaren

Medlem
1 Juni 2019
48
5
8
Solceller?

2016 förbrukade vi årligen ca 14 500 kWh i lägenheten och sommarhuset.Nu har vi ett år tillbaka förbrukat 9 200 kWh. En minskning på ca 33 %.
Troligt är nog ytterligare minskning eftersom jag gjorde en åtgärderna på sommarhuset i november. Det är byte till ledlampor, byte av värmepump, införande av en styrning med hjälp av yttertemperatur i värmekablarna i våra yttre vattenförsörjning. Sist var det några mera snålspolande munstycken till två kranar.

Det är nog en genomsnittlig återbetalningstid kortare 4 år på dessa investeringar.
...............

Solceller kanske vi installerar men de har längre återbetalningstid. Om det går rent tekniskt vet jag icke ännu. Akkilesshälen kan vara taket som ju på utsidan är helt nytt men stommen är från 1910.

Ikea kommer lansera solceller ihop med ett företag som sköter lagerhållning och montering. De kommer kanske också ha ett förmånlig finansieringserbjudande? Kommer IKEA kunna pressa ner den totala kostnaden för solceller?

Swedbank har nu en kampanj på lån till solceller. De ger nu 1,65 % ränta med en återbetalningstid på 5 år.

Vi måste reparera skorstenen innan.
......
Solel är lönsam för mindre tillverkare som samtidigt förbrukar sin egentillverkade el. För egentillverkad el betalar man inte energiskatt och moms för. Man kan också få ett bidrag på 20 % eller göra sedvanligt rotavdrag för arbetskostnaden.
 
Senast ändrad:

Trendsökaren

Medlem
1 Juni 2019
48
5
8
Det har blivit många sätt som räkningar kan skickas till oss kunder. Att detta kan orsaka problem är uppmärksammat i sommar i många tidningar.

Vi har autogiro på en del typer av fakturor för att minska risken med för sen betalning. Dock inte på alla ännu. Vi observerade idag att vi inte har autogiro på Transportstyrelsens trängselskatt. Där är ju straffavgiften höga 500 kr.

Så nu har jag gått in på internetbanken och registrerat autogiro för dessa räkningar, vilket var relativt enkelt. EnPassade också på att ta bort ett inaktuellt autogiro.

Sedan är det väl bara fortsätta att kolla att vårt gemensamma servicekonto har tillräckligt med pengar.
 
Senast ändrad: